Kürtün Belediyesi

Sıkça Sorulan Sorular

Geri

1- Resmi Nikah İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Evlilik için gerekli belgeler listesi şöyle:

  • Evlenme beyannamesi

  • Fotoğraflı nüfus cüzdanı ve fotokopisi

  • Vesikalık fotoğraf

  • Evlilik sağlık raporu

Bu belgelerle ilgili bilinmesi gereken detaylara da değinelim:

►Evlenme Beyannamesi

Evlenme beyannamesi çiftlerin resmi nikah talebini gösteren ve doldurmaları gereken bir form. Başvurulan belediyenin talebine göre iki veya dört kopya olarak düzenleniyor.

Evlenme beyannamesi nereden alınır?: Nikah dairesinden müracaat sırasında verildiğini belirtelim.

►Nüfus Cüzdanı

Çiftlerden istenilen nüfus cüzdanının mutlaka son 10 yıl içerisinde değiştirilmiş, fotoğraflı, okunaklı ve T.C. kimlik numaralı olması gerekiyor.

Nikah dairesine nüfus cüzdanının aslı değil yalnızca fotokopisi teslim ediliyor. Fakat fotokopinin aslı gibi olduğunu teyit etmek için aslı da talep isteniyor. Sürücü belgesi ise kimlik olarak kabul edilmiyor.

►Vesikalık Fotoğraf

İstenen fotoğraf sayısı belediyeye göre değişiklik gösteriyor. Peki nikah için vesikalık fotoğraf nasıl olmalı diye merak edenler için, renkli, ön cepheden sivil giysilerle ve son altı ay içerisinde çekilmiş olması gerektiğini söyleyelim.

Kadınların alın, çene ve yüzleri açık olmak şartıyla başörtülü fotoğrafları da kabul ediliyor.

 

►Nikah Sağlık Raporu

Nikah için gereken belgelerden biri de evlilik sağlık raporu. Eşlerin evlenmeye engel olabilecek herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığının teşhisi için bazı tetkiklerin yapılması ve evlilik sağlık raporu alınması gerekiyor.

Evlilik sağlık raporu için gerekli testler nedir? Eşlerin kan gruplarının belirlenmesi ve cinsel yollarla bulaşan herhangi bir rahatsızlığın bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi için kan tahlili yaptırılması ve akciğer filmi çektirilmesi gerekiyor.

Evlilik için sağlık raporu nereden alınır? Sağlık raporu, kişinin bağlı olduğu aile hekimliğinden alınabiliyor. Özel hastanelerden alındığında geçerli kabul edilmiyor.

Eşler tetkikleri dilediği yerde yaptırabilir ancak raporda mutlaka aile hekiminin kaşe ve imzası olmak zorunda.

Evlilik sağlık raporu ücreti nedir?: Aile hekiminden alınan raporun ücretini merak edenler için de herhangi bir ücret talep edilmediğini söyleyelim.

Evlilik sağlık raporu geçerlilik süresi nedir? Raporun, alındığı tarihten itibaren 6 ay geçerliliği bulunuyor.